Arkiv

Arkiv för oktober, 2009

13-åringar blir spelberoende

Spelberoendet ökar dramatiskt i Sverige och Borlänge är inget undantag.
– Speciellt internetpokern har blivit ett problem, säger Stig-Åke Jansson som är ordförande i spelberoendes förening i Borlänge.
Spelberoendet har även krupit ner i åldrarna.
– Vi har exempel på 13-14-åringar, säger Stig-Åke Jansson.
Därför arrangerade föreningen ett seminarium för sina medlemmar och deras anhöriga.
– Anhöriga är en viktig bit i det hela, säger han.

Läs mer…

Taggar: ,

Norskt spelmissbrukarfall kan guida Finland

I Norge har skandalen kring en enskild spelbrukares öde och alla dess konsekvenser kommit att sätta nytt fokus på problematiken kring spelmissbrukare. Därför arbetar den norska regeringen, banker och myndigheter i dag med en lagstiftning som kan komma att hindra penningtransaktioner mellan norska banker och utländska spelbolag.

Läs vidare: Norskt spelmissbrukarfall kan guida Finland

Taggar:

Spelberoende blir utan hjälp

Spelinstitutets självhjälpsprogram på internet läggs ner. Orsaken är att ingen myndighet vill betala för verksamheten. Ett hårt slag för de spelberoende som sökt hjälp.
Det Piteåbaserade företaget Spelinstitutet har sedan 2004 erbjudit ett självhjälpsprogram (www.slutaspela.nu) för spelberoende. Det första året var forskningsrelaterat, men sedan hösten 2005 har man kört för fullt. Och det är många som tagit chansen att få hjälp. Tre terapeuter har jobbat heltid för att hjälpa människor som fastnat i ett spelberoende.

Läs vidare: Spelberoende blir utan hjälp

Kina rensar upp bland spelmissbrukare

Kinesiska myndigheter har lovar att ta i med hårdhandskarna vad gäller landets onlinespel. Hittills har totalt 45 speltjänster stängts ned då de anses vara ohälsosamma med inslag av våld och pornografi.

Läs vidare: Kina rensar upp bland spelmissbrukare

Taggar:

Unga spelmissbrukare behöver bättre vård

Allt fler, främst unga män, drabbas av spelberoende. Möjligheterna till stöd och vård är dock små, skriver Mattias Ekenberg, Spelberoendes förening i Göteborg och Caroline Uliana, If.

En studie från Statens folkhälsoinstitut (FHI) som släpptes i somras visar att nästan var tionde man mellan 18 och 24 år spelar om pengar på ett sätt som riskerar både ekonomi och relationer. Det är en fördubbling sedan slutet av 90-talet. I dag finns mycket små möjligheter för unga spelmissbrukare i Sverige att få stöd och vård.
Läs mer…

Taggar:

Ifs Säkerhetsnål sätter fokus på ungas spelmissbruk

Gustav Sundgren, 24, har missbrukat dataspel och pengaspel sedan sju års ålder. Idag är han aktiv inom Spelberoendes förening. På Burgårdsskolan i Göteborg får Gustav idag ta emot försäkringsbolaget Ifs stipendium Säkerhetsnålen för sitt föredömliga arbete med frågor kring ungas spelberoende. Stipendiet är på 50 000 kronor. Prisceremonin leds av Rickard Sjöberg.

I Sverige har nästan var tionde man i åldern 18-24 spelproblem. Det betyder att antalet spelberoende närapå har fördubblats under de senaste tio åren, enligt en studie från Folkhälsoinstitutet.

– Jag var åtta år när jag började spela konsolspel i orimliga mängder. Vid 19 års ålder började jag med nätpoker och det var den som tog över mitt liv. Jag skärmade helt av mig från vänner, familj och flickvän och klarade varken av skola eller att behålla mitt jobb. Just snabba spel med kort tid mellan insats och vinst är särskilt riskfyllda för att leda in till starkt beroende, säger Gustav Sundgren.

Läs mer…

Taggar:

Bota din ångest – vid datorn

Internetstödd KBT-terapi är det senaste i kampen för folkhälsa och vårdgarantins löften.

– Det är psykologi för folket, säger psykologen Michael Holmgren på Sundsvalls sjukhus.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, har det senaste årtiondet seglat upp som en alltmer efterfrågad behandling mot en mängd psykiska vardagsproblem. Och nu har den flyttat ut på nätet. Patienterna kan sitta hemma och genomgå strukturerade självhjälpsprogram mot just sina besvär. Programmen har 8-12 avsnitt och är uppbyggda på samma sätt som när man träffar en KBT-terapeut öga mot öga. Det finns möjlighet att kommunicera med psykolog via e-post, och både psykolog och patient kan följa utvecklingen avsnitt för avsnitt. Läs mer…

Spelproblem ökar främst bland unga män

2009-10-02 Kommentarer avstängda

Spelproblem är ojämnt fördelade i befolkningen. I vissa grupper ses en markant ökning av problemen de senaste tio åren. Nästan var tionde man i åldern 18-24 år har spelproblem. Det visar resultat ur en ny befolkningsstudie om spel och hälsa i Sverige….

Läs mer…

Taggar:

Nytt självtest kan upptäcka riskabla spelvanor – sju nordiska spelbolag i pilotprojekt under hösten

2009-10-02 Kommentarer avstängda

Nu kan Svenska Spel, Miljonlotteriet och ATGs kunder testa sina spelvanor på internet. Syftet är att öka kunskaperna om riskerna med spel och skapa dialog med personer som håller på att utveckla riskabla spelvanor.
Bakom testet står Spelinstitutet, som anser att de självtest som finns på marknaden idag är alltför enahanda. Spelinstitutets nya självtest hjälper personer att upptäcka om de är på väg mot ett riskabelt spelbeteende. Mellan fem och tio procent av alla som spelar löper risk att få problem med sitt spelande.

– Det finns många tester för spelare som redan har spelproblem, men inget som fångar upp dem som är på väg in i problem eller bara vill ta tempen på sitt spelande. Kan man fånga upp riskabla spelvanor tidigare, kan man också arbeta förebyggande och informera spelarna om vad de kan göra för att rätta till sina vanor, säger Petra Forsström, Spelinstitutets VD.

Läs mer…

Taggar:

HÖGT(efter-) SPEL

2009-10-02 Kommentarer avstängda

Svenskar hör till de flitigaste spelarna i världen. Under 2008 omsatte enbart den reglerade svenska spelmarknaden ca.40,1 miljarder kronor, en ökning med 3,5 procent jämfört med året innan. Särskilt stor är ökningen bland män 18-24 år gamla där antalet med riskfyllt spelbeteende nästan fördubblats på tio år….

Läs mer…

Taggar: